Klaar voor een hond?

We gaan ervan uit dat u eigenlijk al goed voorbereid bent op het krijgen van een pup en dat u weet wat het in gaat houden en waar u aan begint.

Zo kan bijvoorbeeld vooral het zindelijk krijgen van een pup een zenuwslopende tijd worden. Helaas gaat dit niet bij iedere pup even makkelijk en het kan maar zo zijn dat de pup, nadat hij al een half jaar bij u in huis woont nog niet zindelijk is… dit kan dan heel veel frustratie op gaan leveren.
Alles valt bij, de aanhouder wint…

Wel moet u zich ervan bewust zijn, dat een sheltie een gevoelige hond kan zijn. Hij is niet schuchter of bang, maar kan dit wel degelijk worden als hij agressief benaderd wordt.
Een hond en vooral een sheltie leert meer en sneller door een positieve benadering. Een stem verheffen is eigenlijk al uit den boze, laat staan het een tik verkopen… Bent u dus meer van een hardere aanpak, en zijn uw regels er om opgevolgd te worden, op welke manier dan ook…???

Zoek dan verder, want dan is een sheltie niet het ras wat bij u past.

 

Ik neem (g)een hond

Voor u een hond aanschaft, is het goed te bedenken wat deze van u vraagt.

Dit heeft een hond nodig:
– Dagelijks twee uur van uw tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,
– Minimaal 50 tot 100 euro per maand voor voer, medische verzorging, etc.,
– Gezelschap! Na gewenning kan een hond maximaal 6 uur per dag alleen zijn,
– Opvoeding. Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Dat kost tijd en energie.

Ga niet over een nacht ijs! Dit is absoluut in uw eigen belang, maar ook in het belang van uw toekomstige levensgezel. Een hond is vaak tot wel vijftien jaar uw maatje. Zorg dat u samen goed door een deur gaat kunnen. Kiest u weloverwogen en goed, dan zult u zeker veel voldoening putten uit het samenleven met dit prachtige dier.

Wanneer je van plan bent een hond aan te schaffen is het zinvol eerst na te denken of het past in je leven en je bewust bent van wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn.

Een hond heb je niet voor even en het zou triest zijn wanneer je naderhand tot de conclusie komt dat het niet lukt en de hond in een asiel beland.

5 Weetjes over honden in het algemeen:

 1. Een hond is een roedeldier; hij is gemaakt om in een groep te leven, 24 uur per dag.
  De meeste honden kun je leren enkele uren alleen te zijn, maar realiseer je dat hij het nooit echt leuk gaat vinden en je het met mate zou moeten doen. Werk je en zou je hond hele dagen alleen moeten zijn, begin er dan niet aan.
 2. Een hond is afhankelijk van jou of hij kan plassen/poepen; Honden bevuilen liever niet hun eigen leefruimte en zullen het zo lang mogelijk ophouden. Het feit dat een hond dat doet en kan, wil niet zeggen dat hij dit als prettig ervaart.Stel jezelf eens voor dat ergens bent en niet naar het toilet kan. In het begin gaat het nog wel, maar hoe langer het duurt, hoe meer stress je zult ervaren. Voor honden is dat niet anders, dus laat je hond niet langer dan 4 uur alleen.
  Voordat je een hond aanschaft is het dus goed om te weten of je in situaties waar je wel wat langer weg moet, iemand in je omgeving hebt om op je hond te passen en/of uit te laten.
 3. Honden zijn conflictvermijdende dieren; Dat wil zeggen dat ze het niet prettig vinden wanneer wij op ze mopperen, continue alles verbieden, corrigeren, straffen etc.
  Honden gaan echt niet beter functioneren door zo met ze om te gaan. Het kan zijn dat het gedrag wat je niet bevalt op dat moment stopt, maar dit komt de relatie die je met de hond hebt niet ten goede. Veel mensen denken als eerste aan training & gehoorzaamheid, terwijl je meer zou moeten denken aan zorg & aandacht.
 4. Honden zijn sociale slapers en moeten op zijn minst de keus hebben om in de buurt van hun familie te slapen, ook ’s nachts. Alleen slapen zorgt voor onvoldoende kwalitatief goede slaap en maakt honden prikkelbaar.
 5. Honden zijn jachtdieren; dat houdt in dat wanneer we ze de kans geven om achter van alles aan te rennen, ze er steeds beter in worden. Instinctieve gedragingen kun je niet stoppen door het te negeren, te corrigeren of de hond terug te roepen en dan te belonen.
  Neem bij je keuze van het ras dit in overweging, want natuurlijk is er bij de ene hond meer jachtpassie dan bij de andere hond.
  Zoek uit waar de hond oorspronkelijk voor is gefokt en kijk dan of dat past in je eigen situatie. Dus wanneer je voor een veedrijver kiest die er niet voor terug deinst om het vee in de hakken te bijten en je hebt jonge kinderen die door het huis heen rennen, wees dan niet verbaast dat zo een type hond bij gebrek aan vee dit net zo makkelijk in de hakken van je kinderen zal doen.Wat zou je een hond moeten kunnen bieden in het leven?Goed, je denkt dat een hond in je leven past. Dan zou je ook na kunnen gaan denken wat een hond nodig heeft in het leven. Je weet ongetwijfeld dat een hond een aantal basis behoeften heeft;

  • eten;
  • water;
  • rust;
  • toilet;
  • fysiek contact;
  • onderdak.

  Deze basis behoeften zijn nodig om in leven te blijven (fysiek contact in ieder geval bij puppies). Daarnaast zijn er behoeften die honden nodig hebben voor hun welzijn.

  Kun jij je hond voldoende bieden?

  Wat mij betreft moet je rekening houden met de volgende punten als je wilt weten of je een hond voldoende hebt te bieden:

  • Voldoende fysieke & mentale uitdaging;
  • Sociaal contact met soortgenoten;
  • Het hebben van een keuze.1) Voldoende fysieke & mentale uitdaging
   Honden moeten zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd.
   Bij pups doe je snel te veel; voor elke maand dat hij oud is, wandel je 5 minuten.Dus een pup van 3 maanden mag 15 minuten per dag wandelen! Veel mensen denken dat ze de pup 4 a 5x per dag 15 minuten moeten uitlaten, waardoor je al snel op meer dan 1 uur uitkomt. Dit is onverantwoord, niet nodig en heeft vaak druk (bijt)gedrag tot gevolg.Gemiddeld hebben de meeste honden voor het wandelen voldoende aan:

   • 1 langere wandeling van 30 a 45 minuten;
   • daarnaast wat kortere rondjes om te plassen/poepen.

   Mentale stimulatie het hoe en waarom
   Het mogen gebruiken van hun zintuigen bij een hond is belangrijk en is een vorm van mentale stimulatie.
   “Maar mijn hond snuffelt de hele wandeling al hoor” zeggen veel mensen en denken dan dit voldoende is.
   Maar op zo’n moment zit er geen “taak” aan vast en hoeft de hond niets op te lossen en is daarom niet voldoende voor een optimaal welzijn.
   Mentaal kun je de hond uitdagen door hem bijvoorbeeld te leren mensen te zoeken in het bos. Honden zijn zeer goed in het volgen van een spoor en halen daar veel voldoening uit. Heb je een keer wat minder tijd, dan is dat niet heel erg, want honden vinden het ook leuk om te zoeken naar kleine beloninkjes.Tijdens een wandeling kun je een handje brokjes in het hoge gras strooien waarna je hond het kan zoeken en opeten.
   Thuis kan dat ook; verstop kleine voertjes in je huis of tuin en geniet van je hond die alle voertjes probeert te vinden. In het verstoppen van beloninkjes kun je heel creatief aan de gang en je leert de hond hierbij zelf na te denken en iets op te lossen.

   2) Sociaal contact met soortgenoten
   Honden hebben behoefte aan contact met andere honden. Wij mensen kunnen belangrijk zijn in hun leven, maar we kunnen de hond niet vervangen. Daarom is het belangrijk dat honden ontmoetingen hebben met andere honden.
   Voor sommige honden zijn losloop gebieden waar veel honden komen prima, maar er zijn ook honden die dat minder prettig vinden.
   Probeer dan georganiseerde wandelingen te plannen met andere (aangelijnde) honden in een niet hondengebied of aanlijn gebied. Honden vinden het heerlijk om met elkaar op te lopen en nieuwe ervaringen op te doen. Het is echt niet perse noodzakelijk dat je hond elke dag speelt met een andere hond.
   Je hond geen contact met andere honden gunnen, is eigenlijk verbieden om je hond een hond te laten zijn. Soms ontstaan er problemen met sociale vaardigheden richting andere honden.

   3) Het hebben van een keuze
   Dit is iets waar veel mensen aan voorbij gaan. Wij bepalen echt heel veel voor onze honden; wanneer wandelen, hoe lang wandelen, waar wandelen, wanneer eten, hoeveel eten, wat voor eten, mee met de eigenaar of alleen thuis blijven en ga zo maar door.
   Hoe prettig is het dan om je hond daarnaast ook veel keuzes te geven. Het nooit hebben van een keuze is zo stressvol, helaas realiseren veel mensen dat niet.
   Ben je van plan een hond te nemen en vind je dat een hond geen of weinig keus in zijn leven mag hebben of altijd onder appel dient te staan? Denk dan na over hoe je het zelf zou vinden als een ander alles voor je zou regelen en bepalen. Geen enkel individu wordt daar gelukkig van.

   Het geluk zit vaak in kleine dingen voor een hond:

   • Keuze tussen een aantal kluiven;
   • Keuze van looprichting in een wandeling;
   • Keuze in het zoeken naar vriendjes;
   • Vrijheid om nieuwsgierig te zijn…

   En natuurlijk kan dat niet altijd en overal, maar creëer dan regelmatig situaties en let erop dat je niet alles verbied de hele dag door. Veel honden lijken geen naam te hebben en horen voornamelijk: “Nee”.

   Vertel wat je wel verwacht van de hond als je hem ergens in moet aansturen.

   Ook zijn er honden die kunnen genieten van een massage, zwemmen, apporteren etc.  Dit zijn meer persoonlijke voorkeuren en aan jou de taak als eigenaar om te kijken waar je hond van geniet.
   En als je hond geniet, dan geniet je als eigenaar toch ook!

    

   Tot slot: Honden kunnen een verrijking zijn in je leven, maar zorg ervoor dat jij ook een verrijking bent voor je hond!